Over het Living Lab
Het programma Circulaire Tuinbouw 2021-2025 van SIGN voorziet in regionale Living Labs, waar ondernemers aan de slag kunnen met circulariteit, zoals tuinbouwreststromen voor hoogwaardige toepassingen. Uitgangspunt is om toepassingen te zoeken voor zowel vezels als perssap. Zo lopen er verschillende projecten om perssap geschikt te maken als circulaire meststof of reinigingsmiddel. De vezels zijn in te zetten voor plaatmateriaal, verpakkingen en als grondstof voor mycelium. SIGN en Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk werken daarbij samen met onder andere TU Delft, Universiteit Utrecht en Hogeschool InHolland.
Het eerste gerealiseerde Living Lab van Sign bevindt zich op het terrein van Dijkshoorn Recycling te Bleiswijk. Met de experimenteerruimte en faciliteiten biedt het Lab ondernemers de mogelijkheid om onderzoek uit te voeren zonder zelf veel te moeten investeren in voorzieningen zoals machines en opslag. Het Lab heeft een een bescheiden werkplekruimte, een praktische werkplaats en is voorzien van verscheidene apparatuur. Lees hierover meer in deze SIGNaal of kijk bij Faciliteiten.
Daarnaast biedt het Lab ruimte voor ontmoetingen tussen telers, (werk)studenten, ontwerpers en afnemers en organiseert het Living Lab workshops, rondleidingen en inspiratiesessies op themas zoals circulaire meststoffen, veenvervangers, verpakkingen en bouwmaterialen.
Neem een kijkje.....
Via de samenwerking met Dijkshoorn Recycling kunnen ondernemers eerste voorbewerkingen laten uitvoeren: van het persen, hakselen, malen, zeven en drogen tot aan (droog)composteren op grotere schaal.
Het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn in Bleiswijk werd op initiatief van SIGN op 23 september 2022 geopend.
Voorbeeld
Verwerking tomatenloof. Filmpje met voorbeeld van een voorbewerkingsstraat.
Inspiratieweek 'Waardevolle stoffen uit planten'
SIGN en Greenport West Holland organiseerden een tweede inspiratieweek. Dit keer over ‘Waardevolle stoffen uit planten’.
De presentaties zijn beschikbaar voor de deelnemers, maar niet voor verspreiding.
Programma 28 juni
- 11.00-11:05 Welkom door dagvoorzitter Dewi Hartkamp
- 11.05 Aanvang plenaire programma
- 11.05-11:20 Charl Goossens (VARTA). Het vervaardigen van vezels, kleurstoffen, oliën uit reststromen
- 11:20-11:35 Marco Frederico Cagnoni (engelstalig). Plastic Culture: latex maken uit plantstoffen van witlof en schorseneren
- 11.35-11:50 Joyce Blommaart (Leiden Universiteit). Wat kan de extractenbibliotheek betekenen in het vervaardigen van plantstoffen?
- 11:50-12:05 Fons Voragen (Keep Food Simple). Agrarische grondstoffen zo volledig mogelijk verwerken tot hoogwaardige voedingsmiddelen
- 12:05-12:20 Robin van der Helm (Side Stream Innovation Valley). Biobased bedrijfscluster Sidestream Innovation Valley wordt een campus in Oosterhout gericht op het vervaardigen van organische (rest)stromen.
Programma 30 juni
- 11:00-11.15 Pitch door Marieke Bruins (WUR) via TEAMS Het oogsten van Rubisco eiwit uit tomatenbladeren
- 11.15-11.25 Leo van Griensven en Peter Christiaens (Mushrooms4Health). Inleiding over de historie van Mushrooms4health en waar zij in de afgelopen 15 jaar tegenaan zijn gelopen met de ontwikkelingen van hun bedrijf.
- 11.25 - 12.25 Masterclass door Koen Thewissen (Oprichter en Strategisch communicatie consultant bij WeAreDaniel). Hij leert ons alles over zijn stappenplan om te komen tot succesvolle marktintroductie van duurzame producten.
- 12:25-12:30 Update programma vers+ door dagvoorzitter Natasja van der Lely
Downloads
De presentaties van 28 juni zijn hier te downloaden
De presentatie van Bruins is hier te downloaden
De presentatie van Van der Lely is hier te downloaden
De Masterclass van Thewissen kunt u inzien via deze link https://goodtoknow.typeform.com/to/Mr6XzPF7