Groen moet je doen!

Het Living Lab

Het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk werd op initiatief van SIGN op 23 september geopend. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen in het lab op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50% van de kosten worden gedekt. Op deze locatie wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. Op deze locatie werkt SIGN zelf met jonge vormgevers, studenten van de Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen, die volgend jaar op de Floriade te zien zijn.

Growing airplanes

Over het gebruik van reststromen uit de tuinbouw voor de fabricage van hoogwaardige lichtgewicht interieurdelen voor de vliegtuig- en autoindustrie.

Oproep verduurzaming meststoffen

SIGN videoboodschap 'verduurzaming meststoffensector' voor de talkshow 'Het eerlijke gesprek over kunstmest' op 28 september 2020.

Circulaire Tuinbouw: A million friends

Over de circulaire tuinbouw, het gebruik van reststromen en biostimulanten met bacteriën - A Million Friends - die de weerbaarheid van planten kan vergroten.

Circulaire Tuinbouw: Verwerking reststromen sierteelt

Sierteelt reststromen wordt op locatie geperst tot perssap voor fermentatie naar meststof en bodemverbetering en vezels voor composieten, textiel en meer.

van Pillen naar Paprika's (groentehoudende huisarts)

In dit programma worden patienten in achterstandswijken o.a. via een 40-tal huisartspraktijken en supermarktsafaris gestimuleerd om gezonder- meer groente en fruit- te eten. Rond 75 huisartsen, praktijk ondersteuners en diëtisten kregen eerst een nascholing van de Vereniging Arts en Leefstijl over hoe leefstijl ingezet kan worden voor chronische ziekten zoals type 2 diabetes. Als onderdeel van de nascholing werd er samen gekookt. Daarna hebben 75 mensen meegedaan aan Mijn Eet Experiment om zelf te ervaren hoe het is om vers en onbewerkt te eten en alle praktijken kregen 6 maanden lang elke week snackgroenten voor patiënten en medewerkers. Als onderdeel van het programma organiseerde Stichting Voeding Leeft ook Supermarkt safari’s in samenwerking met HRC diëtisten, waar diëtisten rondleiding gaven in een supermarkt om te bespreken wat wel en niet geschikt is om te eten voor mensen met type 2 diabetes. Stichting Voeding Leeft voert het project uit op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland en Fonds Achterstandswijken Rotterdam.

Building Biomass Heroes conferentie Dutch Food Week

Samen bouwen aan een Circulaire toekomst.

Zowel de bouwsector als de tuinbouw hebben grote ambities voor een circulaire toekomst. In eerste instantie lijken de sectoren mijlenver uit elkaar te liggen, maar in de praktijk zijn er al tal van verbindingen. Hoe kunnen we gezamenlijk de circulaire ambities realiseren. Een film impressie van de keynotes, pitches en discussie tafels van de conferentie Building Business with Biomass Heroes gehouden 9 oktober 2019.

Luchtzuiverende plantsystemen (bijeenkomst onderzoek)

In opdracht van SIGN heeft TNO onderzoek verricht naar de effectiviteit van diverse luchtzuiverende (plant)systemen in kantoren. In deze Groen moet je doen film een korte impressie van de bijeenkomst waarvoor SIGN diverse partijen en onderzoeken bijeen bracht om deze te bespreken.

Zie ook het nieuws item over "Moderne plantsystemen effectief tegen fijn stof".

Circulaire akoestische belmeubels

Op menig kantoortuin is de vraag naar belruimten groot. De werkplek van de toekomst gebruikt alleen nog natuurlijke en hernieuwbare materialen. Stichting SIGN ontwikkelde met Fungalogic akoestische panelen van ‘’growing materials’’, gekweekte materialen waarin tuinbouwreststromen verwerkt zijn. In de akoestische belcellen combineren we deze nieuwe materialen met levend groen, voor een gezond binnenklimaat.

SIGN werkt in het programma Circulaire Tuinbouw samen aan circulaire toepassingen voor vezels en perssap. De vezels dienen als grondstof voor papier, bouwmateriaal of textiel; in het perssap zitten nutriënten, mineralen en reinigingsmiddelen.

Greennest Play: groenbeleving

SIGN ontwikkelt een plan voor het Greennest Experience & Hotel in Park 21, nabij Hoofddorp. Op deze locatie komt een hotel, kwekerij, restaurant  en de educatieve speeltuin Greennest Play. In een kas van 1750 m2 kunnen kinderen naar hartenlust klimmen en klauteren tussen spannende speeltoestellen. Naar verwachting kan de omgevingsvergunning voor het hele terrein medio 2020 ingediend worden. Alle activiteiten op het terrein moeten bijdragen aan twee doelen: gezond eten met producten uit de tuinbouw en inspireren met groen.

Skygarden paviljoen

Korte video impressie van het SIGN project SKY Garden, waarbij met reststromen uit de tuinbouw een circulair vergaderpaviljoen is gekweekt en groene innovaties te zien zijn.

Nationale Conferentie Circulaire Economie

Een volle Fokker terminal met meer dan 700 mensen luisterde op 21 februari aandachtig naar de lancering van het uitvoeringsprogramma Circulaire economie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemde tijdens het evenement ook het innovatieproject Circulaire kas: "Verwaarding van reststromen" van SIGN als lichtend voorbeeld. Meststoffen, bodemverbeteraars en ook (bouw)materialen van reststromen.

Het Groene Tijdperk: vitale werkplekken

Over gezonde werkplekken en het effect van groen op de werkplek. Ons brein is evolutionair aangepast aan de natuur en niet in vierkante betonnen kantoorruimtes. Met groen brengen we de natuur binnen. Groen geeft rust en helpt ons fit, creatief en gelukkig te zijn in ons stenen tijdperk. https://www.natuurlijkwerkt.nl

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp