Bloementorens Trade Fair Aalsmeer

De luchtkwaliteit binnenshuis is vaak veel slechter dan buiten. Vluchtige stoffen, fijnstof en droge lucht veroorzaken lichamelijke klachten en verslechteren welzijn en prestaties. Door de natuur naar binnen te halen is luchtkwaliteit te verbeteren. Twee prototypes van luchtzuiverende bloementorens demonstreren deze techniek.

De torens waren voor het eerst te zien in de stand van FloraHolland op de Trade Fair te Aalsmeer, die van 8 tot 10 november plaatsvond.

Actieve ventilatie
De bloementorens zijn een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). Royal FloraHolland, Anthura en Stimuflori ondersteunen het project. De torens versterken de luchtzuivering door middel van actieve ventilatie. Hoe hoger de concentratie van de schadelijk stof, hoe hoger de ventilatiestand.

Planten zijn niet alleen de longen van onze planeet maar ook essentieel voor de luchtkwaliteit. Bovendien zijn mensen productiever en gelukkiger in een groene omgeving. Verschillende bloeiende planten zijn goed in staat de lucht te zuiveren, zoals Anthurium, Gerbera, en potchrysant. Daarmee is het mogelijk een kleurrijke beleving te koppelen aan luchtzuivering.

Design
Oudhollandse tulpenvazen uit de collectie van het Rijksmuseum dienden als inspiratie voor de vorm van één van de torens. SIGN realiseerde twee soorten torens: bij de eerste prototype vormen bloemen een kleurrijke pilaar. Bij het tweede model staat de vorm centraal. Teresa van Dongen (Young Dutch designer of the year) bedacht de bijzonder gevormde piramide van roestvrij staal.

Hoe werkt het?
De huidmondjes van de planten zuiveren de lucht.

Bacteriën rond de wortels breken vluchtige stoffen af.

De wortels en het substraat (aarde) vangen fijnstof af.

Droge lucht krijgt een hoger vochtgehalte door verdamping.

gepubliceerd: 2017-11-17 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp