Glowing trees!

Eerste proeven lichtgevende bomen veelbelovend!

Een magische beleving creëren met lichtgevende planten. Op initiatief van SIGN verkende Studio Roosegaarde de eerste mogelijkheden met schimmels, planten en bacteriën. Vervolgens onderzocht SIGN met Make-it Myco en SPOT ON lichtontwerp en enkele opties voor bomen en bloemen in de praktijk, met wisselend resultaat. Planten met lichtgevende coating zijn vrijwel direct in de markt te introduceren. Wel is het zaak dat de coating snel oplaad en lang licht uitstraalt. Planten lichtgevend maken via genetische modificatie kost veel tijd en onderzoek en geld. Ook de maatschappelijke acceptatie in Europa kan een belemmering zijn. Planten lichtgevende stoffen laten opnemen of absorberen is een middenweg, maar kent ook beperkingen.

Beeld: SPOT ON Lichtontwerp en SIGN experiment

SIGN ziet vervangen of aanvullen van (buiten)verlichting door planten als marktkans voor de tuinbouw, die aansluit op de transitie naar een veilige en duurzame samenleving. Zacht lichtgevende bomen kunnen bijvoorbeeld lantaarnpalen vervangen of dienen als functioneel en sfeervol oriëntatiepunt in het donker op (recreatie)terreinen. Lichtgevende planten dragen bij aan het beleven van groen.

De experimenten met lichtgevende bomen werden in augustus afgerond. SIGN is in gesprek met recreatie instellingen voor de volgende stap. Het rapport met praktijkresultaten kunt u opvragen bij het secretariaat.

 

gepubliceerd: 2015-09-04 | tagged: glowing nieuws praktijk verlichting

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp