Doe mee in Rijnhaven Rotterdam!

Drijvende kassen kunnen een oplossing vormen als ruimte schaars en duur is. Een eerste prototype wordt gerealiseerd in de haven van Rotterdam. Op basis van het gepatenteerde drijflichaam van Waterarchitect Bart van Bueren wordt in de Rijnhaven een eerste paviljoen als prototype neergezet. De Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) heeft een projectvoorstel ingediend bij de gemeente Rotterdam dat draait om het creëren van een drijvende kas waar Rotterdammers jaarrond kunnen genieten van Westlandse producten. Daarnaast zit in het concept voor tijdens de wintermaanden een schaatsbaan met terras en in de zomer drijvend strand. Er is ruimte voor het organiseren van evenementen voor scholen, bedrijven en overheden. Het is de bedoeling dat het paviljoen veel bezoekers trekt die dan in deze overdekte groene oase kennis kunnen maken met groenten en bloemen, de Nederlandse tuinbouw en innovatieve concepten. Het hele jaar door zijn teeltsystemen te zien die de bezoeker laten zien hoe voedsel wordt verbouwd. Ook is het een goede plek om streekproducten te presenteren. De belangstelling voor streekproducten van een gezonde bron groeit snel. Een landwinkel in het paviljoen maakt groente uit de buurt beter bereikbaar voor de bewoners. Telers kunnen proeverijen organiseren om mensen kennis te laten maken met hun product. Kortom: we brengen de tuinbouw naar de stad.

Gemeente Rotterdam heeft inmiddels ‘ja’ gezegd tegen het project en wil deze stadskas voor de tuinbouw in de Rijnhaven toestaan voor minimaal 5 jaar. De belangrijkste inkomstenbron is de horeca. Er heeft zich al een enthousiaste Rotterdamse horecaondernemer gemeld die deel wil nemen: Ron Sterk van NR Café.

SIGN zoekt nu naar tuinders die ook mee willen doen. Ze krijgen huuropbrengsten van de horeca en kunnen hun projecten dan midden in de stad promoten.

Meer informatie is te krijgen bij programmaleider Peter Oei. Achtergrond informatie vindt u in de SIGNaal Rijnhaven Rotterdam.

gepubliceerd: 2012-04-20 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp