Stadskas in Rijnhaven Rotterdam

SIGN heeft op 27 februari bij de gemeente Rotterdam een plan ingediend om een drijvende kas in de Rijnhaven te realiseren. De kas combineert verschillende functies om jaarrond publiek te trekken. In de winter ligt er een schaatsbaan in, in de zomer een overdekt strand met fraaie potplanten en palmen. Bezoekers kunnen er kennismaken met superverse groenten uit het Westland en noviteiten als verticale tuinen en groene wanden.

De klimatisering van de kas maakt optimaal gebruik van de zon: in de zomer kan het dek helemaal open en bij teveel zon zorgt een schaduwdoek voor beschutting. 's Avonds en in de winter isoleert het dubbelwandige kasdek van ETFE de ruimte, zodat de zon driekwart van het jaar voor aangename temperaturen zorgt. In de winter draait er een koelmachine voor de schaatsbaan; de vrijkomende warmte gaat naar de rest van de kas en komt ten goede aan de planten. 

SIGN heeft het plan opgesteld samen met twee exploitanten. Ron Sterk, eigenaar van onder meer Nieuw Rotterdams Cafe, zorgt voor de proeverij van de verse producten en investeert in de horeca voorzieningen. Een grote exporteur van potplanten en bloemen uit het Westland zorgt voor de teelt en de inrichting van een 'urban green center'. Hier kan de stedeling meer te weten komen over de voordelen van groen in de stad.

Illustratie: Rechts twee varianten (2500m2; 1500m2) drijvende hotspots in de Rotterdamze Rijnhaven (bij InHolland). 

Lees meer in de SIGNaal voorjaar 2012 uitgelicht Stadskas Rijnhaven Rotterdam.


 

gepubliceerd: 2012-02-29 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp