Kansen in de crisis: tijdelijk Berlijn

Een haperende economie, dalend consumentenvertrouwen, banken die weinig krediet durven geven, je hebt er als tuinder maar mee te 'dealen'. Valt er nog wel wat te verdienen?

Zeker wel, 'Never waste a good crisis', het is niet alleen maar kommer en kwel. Wie vet op de botten heeft, kan nu gunstig bedrijven overnemen en de kostprijs verder beperken. Maar veel interessanter is het om de marge te verhogen door een hogere prijs te bedingen. Dat kan natuurlijk niet zomaar, dan moet het aanbod wel onderscheidend zijn of de keten slimmer georganiseerd.

       

Ik heb me onlangs aangesloten bij de Werkgroep Duurzame Stedenbouw van de Vereniging van Nederlandse stedenbouwers. Met hen heb ik vier volle dagen door Berlijn en Potsdam gefietst waar de bestuurders en lokale stedenbouwers uitleg gaven hoe zij omgaan met gebiedsontwikkeling en duurzaamheid.
Berlijn biedt veel inspiratie op dit gebied. De vastgoedontwikkeling in het centrum gaat in Berlijn veel trager dan verwacht. Ondernemers duiken daarbovenop met tijdelijke functies. Ze vinden steeds nieuwe plekken om geld te verdienen. Een paar voorbeelden: naast het station kun je de Oktoberfeste vieren in tenten op opgeschoten land.

     
Een stukje verderop staat een kas aan een 'strand' met palmen en een speelplaats voor kinderen.
 
Aan de Prinzessinnengarten kweekt men midden in de stad hoogwaardige aardappels en kruiden in zakken (de grond is nog altijd vervuild met 'Altlasten' uit de oorlog!) en leveren die aan toprestaurants. Een verlaten fabriekshal bevat naast de drankendiscounter een lokale buitenluchtbioscoop. Aan het oude vliegveld Tempelhof grenst de dichtbevolkte probleemwijk Neu Koeln waar drie verenigingen mensen de mogelijkheid bieden om zelf bloemen, groenten en fruit te kweken. Turkse moeders met hun kinderen hebben er massaal op ingetekend. Ze hebben een leger aan houten kisten met aarde opgesteld. De productie per vierkante meter, daar gaat het hier niet om. Mensen ontmoeten elkaar en stadskinderen zien voor het eerst hoe groente groeit.
 
Bosnische oorlogsvluchtelingen hebben in het nieuwe park Gleiss Dreieck, op een oud rangeerterrein, gezamenlijk een tuin aangelegd. Trots vertelt een van hen hoe ze nu meer dan 16 soorten bonen kweken en op zoek gaan naar nieuwe rassen. 

Zou het niet mooi zijn als we hier met de Nederlandse Tuinbouw bij aansluiten? Ik zie bijvoorbeeld een 'Tuinbouw experience centre' voor me op Gleiss Dreieck. Zet een kap tussen de 150 meter lange logistieke gebouwen en je kunt hier jaarrond kweken in een kas van een halve hectare. Maar belangrijker nog: laten zien met welke moderne technieken we verantwoord produceren in Nederland. Werk samen met het naastgelegen Techniekmuseum. Businessmodel: entree, horeca en verkoop van Nederlandse tuinbouwproducten.

     

En wat te denken van de 'Goed weer garantiekas' op Tempelhof: het voormalige vliegveld is maar liefst 386 hectare groot. Daar past best een kas van 4-5 hectaren op, waar je direct voor de lokale markt produceert. Een nokkenpad bovenop de kas zorgt voor extra beleving voor bezoekers. Business model: entree en verkoop van verse producten aan restaurants en markten in heel Berlijn.
Als derde zie ik 'Pop up stores' voor me: maak een deal met aanbieders van leegstaand vastgoed. Het aanbod stem je steeds af op de buurt. Waar veel toeristen komen smoothies, fruit shakes en vers fruit. Hier kunnen ze ook aparte souveniers kopen: de Fernsehturm als collage van fruit en groente bijvoorbeeld. Business model: verkoop van producten met toegevoegde waarde.
Mijn trip naar Berlijn heeft veel 'food for thought' opgeleverd; voedsel en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Nederlandse tuinbouw kan winst maken door geluk en gezondheid in Berlijn te verspreiden.


gepubliceerd: 2011-10-05 | tagged: peter weblog

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp