Forced exposure

Stel je hebt een landbouwproduct uit een bijzonder fraaie regio en je wilt het bekend maken bij 1,3 miljard landgenoten, hoe pak je dat dan aan? De theeproducenten uit WuYiShan vermarkten een bijzonder soort thee: Da Hong Pao, Purple Robe oftewel Purperen Mantel.

De bergen in de regio behoren tot de fraaiste van heel China, met een bamboevlot kun je negen bochten van de rivier afvaren en steeds wisselende rotsformaties zien met typisch Chinese namen als Rots der veranderende botten, IJzeren Gordijn, Berg der helmen etc. 

De toeristen krioelen als mieren de bekendste rotsen omhoog, elke minuut varen tientallen mensen de rivier af.

Kun je al die mensen niet wijsmaken dat ze jouw thee moeten drinken?
 
           

Het idee voor een gigantisch openluchttheater, zoals dat eerder op beroemde plekken als Guilin en Lijiang was georganiseerd sloeg aan bij de lokale overheid. De bekendste regisseur van het land Zhang Yimou regisseerde en investeerde in de productie. Wat is het resultaat: elke avond zien tweeduizend mensen een multimedia dans openlucht theater spektakel. De prachtige bergen dienen als achtergrond, de zitplaatsen draaien 360 graden in het rond en de bezoekers krijgen plastic regenpakjes voor als het regent. Meer dan 200 acteurs, dansers en technici brengen een wervelende show die maar om één boodschap draait: drink Da Hong Pao thee, dan ben je gelukkig. Die boodschap rammen ze er echt in, maar wel op een komische en sympathieke manier. Zelfs een buitenlander die maar een beetje Chinees spreekt, snapt de boodschap van de video.

In marketingland zijn de tarieven voor adverteerders in bioscopen relatief hoog. Waarom? Omdat je als adverteerder zeker weet dat de kijker het te zien krijgt. Forced exposure is het marketingjargon daarvoor. In WuYiShan betalen de toeristen grif een kwart maandsalaris van de gemiddelde Chinees om een anderhalf uur durende advertentie te bekijken.

Zie je het al voor je: Joop van den Ende die komkommers en tomaten uit het Westland aanprijst?


gepubliceerd: 2010-08-09 | tagged: peter weblog

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp