Lawinegevaar op Tropical Islands

Op 60 kilometer van Berlijn ligt een bijzondere plek, waar altijd tropische temperaturen heersen. De oude Zeppelinhal is daar vijf jaar geleden omgebouwd tot een uniek recreatie oord: Tropical Islands. Maar liefst 8 hectare (zestien voetbalvelden!) groot en 116 meter hoog staat de hal in een idyllisch landschap. Een wit landschap tijdens ons bezoek, want er ligt al wekenlang een pak van zo'n twintig centimeter sneeuw rond Berlijn.

We hadden een afspraak met de technische dienst om de energiehuishouding te bekijken en het unieke recreatie concept te bestuderen. We waren toch al in de buurt vanwege de Grüne Woche waar we de Duitse vertaling van Bouwen met groen en glas hadden aangeboden aan de Bund Deutscher Architekten.
 
     

Onze gids verontschuldigde zich dat hij de schade van lawines moest verhelpen, of wij niet eerst wat koffie wilden drinken in de Borneo Lounge. Regelmatig klonk een donderend geluid en was er weer een berg sneeuw van het dak gegleden. Het onderste deel van de hal bestaat uit glas en dat was deels gesneuveld. Overigens zonder dat de duizenden bezoekers er last van hadden.

Na een uur rondgewandeld te hebben door het immense complex met zwembaden, stranden, strandhuisjes, tentenkampen, sauna, restaurants en ligstoelen hadden we nog lang niet alles gezien, maar onze gids was inmiddels klaar met zijn herstelwerk. Hij toonde de installaties om de immense hal jaarrond te verwarmen. Enorme heaters blazen opgewarmde lucht naar boven, waar de lucht vervolgens naar beneden valt, zodat er overal een constant klimaat heerst. Vloerverwarming verhoogt het comfort voor de gebruikers en het water in de zwembaden is rond de dertig graden. 
 
     

Rond het complex zijn campingplaatsen aangelegd, die in de winter natuurlijk niet in gebruik zijn. Maar in de hal zelf zijn ook tal van tenten, strandhuisjes van bamboe en idyllische lodges gebouwd. Er blijkt enorm veel vraag te zijn naar deze bijzondere vorm van overnachten.

Dat biedt hoop voor ons concept Goed Weer Garantie Vakantiepark: wat we verzonnen hadden, bleek al in het buitenland te bestaan. In Cornwall staan andere grootschalige kassen, het Eden project, waar het educatieve veel sterker is ontwikkeld, terwijl het hier bij Tropical Islands vooral gaat om het recreatieve element met speeltuinen, shows en zwembaden.

In Nederland liggen er ook kansen voor nieuwe recreatievormen: Kamperen in de kas is een simpel voorbeeld van een Goed Weer Garantie Vakantiepark. Maar we kunnen ook verrassende combinaties maken tussen mode en design door jonge ontwerpers en sierteeltproducten.


gepubliceerd: 2010-01-21 | tagged: peter weblog

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp