SIGN Innovaties op Floriade Expo 2022

Het afgelopen jaar werkte SIGN met partners aan verschillende grensverleggende innovaties, die het publiek op de Floriade EXPO 2022 kan zien en ervaren. Tuinbouw voor maatschappelijke opgaven zoals circulaire oplossingen met tuinbouwreststromen, tuinbouw voor een gezonde werk-en leefomgeving en voor een gezonde samenleving.

 

TINY HOUSE

Voorbeeld woning uit 75% paprikastengels

De winnaar van de prijsvraag die SIGN met LNV en Floriade organiseerde voor een bouwsysteem met zoveel mogelijk tuinbouwreststromen, heeft een betaalbaar biobased woning gerealiseerd die ook voor internationale medewerkers kan dienen. 

 

SPEELTUIN

A million friends

 

Met duurzame speeltoestellen ontdekken kinderen de levenscyclus van de plant en hoe de glastuinbouw natuurlijke bestrijders en hommels inzet voor de teelt van gezonde groenten, bloemen en planten. Een bijdrage vanuit biodiversiteit. Lees meer in de SIGNaal A million friends.

     


THE NATURAL PAVILION

Expositie Duurzame mobiliteit: gekweekte vliegtuigstoelen

Twee jaar durend onderzoek naar de inzet van biobased materialen om hoogwaardige producten uit tuinbouwreststromen te kweken leidde tot gekweekte vliegtuigstoelen, waarin je naar een video over duurzame mobiliteit en gebiedsinrichting kunt kijken: in lijn met het thema Growing green cities van de Floriade. Dit project is mogelijk met steun van Rabobank, Floriade, ministerie IenW, InHolland en Airbus.

 


THE NATURAL PAVILION

Mymo: akoestische interieurscheidingen

Ontworpen door Rosa Hamalainen en Andy Cartier. Anderhalf jaar na de 18 meter lange mycelium wand die SIGN bij Beyond chrysant realiseerde, hebben we een fraai circulair en biobased bouwmateriaal ontwikkeld op basis van reststromen uit land- en tuinbouw. De bouwblokken zijn verkrijgbaar in drie maten 30 x 60 cm, 30 x 120 en 60 x 60. Alle maten zijn in twee dieptes leverbaar. 

     

Hangende objecten

We hebben voor die tentoonstelling Stealth-achtige vliegtuigen gekweekt die in The Natural Pavilion hangen. Daarbij is geëxperimenteerd met recepturen en textiel om een sterk en eveneens licht object te realiseren.

 

Mycel

Deze biobased belcel en eveneens gerealiseerd in mycelium, in samenwerking met producent Grown en architect Rob van Hoven als ontwerper. De eerste twee exemplaren komen op de Floriade te staan.

     


LIVING SHELTER

Mycelium park

Dit prototype van een biobased bushokje is gemaakt van mycelium en wereldwijd een primeur voor de gecombineerde toepassing van mycelium, hout en textiel, waarbij het mycelium de onderdelen aan elkaar groeit. De grondstof voor het mycelium is een reststroom uit de land- en tuinbouw. 

 


LIVING SHELTER

Mycelium park

De verschillende objecten en onderzoeken werden uitgevoerd in Living Lab Bleiswijk. Sommige toepassingen zijn al marktrijp, zoals het bouwsysteem voor tijdelijke woningen, de akoestische bouwblokken Mymo, de Mycel, andere zoals de gekweekte vliegtuigstoelen staan pas aan het begin van hun ontwikkeling. 

     


THE GREEN HOUSE (Beleveniskas)

The Green House, met een oppervlakte van 1 ha, is het centrale podium van de glastuinbouw op de Floriade. In de Hightech Greenhouse en het Technology Innovation Centre ligt de nadruk op de innovatiekracht van de glastuinbouw. In een derde onderdeel, de Beleveniskas staat alles in het teken van inspireren, het prikkelen van zintuigen en het meegeven van betekenis. Het verhaal van de Nederlandse glastuinbouw gaat veel verder dan techniek en innovaties. Met een rijke schakering aan bloemen, planten en groenten levert de tuinbouw een belangrijke bijdrage aan een duurzame, gezonde en gelukkige samenleving. Ze geven ons Green Love.

 


THE GREEN HOUSE (Beleveniskas)

Green Love

Het verhaal van Green Love wordt in korte filmpjes van tuinbouw ondernemers geïllustreerd. Kamerplanten voor een groene ontspannende omgeving, perkgoed voor verbinding, gezonde snackgroenten en fruit voor kinderen en duurzame teelt van bloemen waarvan het restproduct wordt gebruikt voor papier en bouwmateriaal. Dit laatste verhaal, van Wouter Duijvestijn (Beyond Chrysant), is geïnitieerd door SIGN.

 

Greenhabit Gezondheidsreis : van belevenis naar betekenis

Op de Floriade laten we op een originele manier zien dat gezond eten en gezond leven leuk en gemakkelijk is. Onder de noemer Green Love koppelen we de bijdrage van de glastuinbouwsector aan een eigen gezondheidsreis van de bezoekers. Het onderwerp beperkt zich niet alleen tot de groenten uit de kas, maar strekt zich ook uit naar de bloemen en planten. en groene omgeving, vrolijke bloemen, planten in huis, op kantoor, in scholen en ziekenhuizen hebben aantoonbaar een positief effect op het welzijn van mensen. De gezondheidsreis het brengt in kleine stapjes alle aspecten van gezondheid dichtbij de bezoeker... Een reis in het teken van gezonde gewoontes, waaronder ontspanning en positiviteit, sociale verbinding, gezond duurzaam eten en beweging in het groen. Ofwel een introductie in Greenhabit! Natuurlijk laten we zien welke rol de glastuinbouw kan spelen als onderdeel van die reis, maar vervolgens ligt de focus op de activatie of het stimuleren van de reiziger zelf. Wat betekent dit voor jou? Wat kun je zelf doen voor een gezond, gelukkig en duurzaam leven?”

     

Het rad van groentevariatie

Kroonjuweel van de reis is het rad van groentevariatie. In Nederland eten we niet alleen heel weinig groente, het is veelal steeds hetzelfde. Belangrijk is dus ook om te variëren. Daarvoor is het rad van groentevariatie bedacht. Naast het rad van groentevariatie in de kas, kunnen kinderen een rad mee naar huis nemen om te knutselen en op een speelse wijze blijvend groente variëren. De interventie groente variëren vormt ook de basis voor een nieuwe tool in de Greenhabit leefstijl app. Lees meer in de SIGNaal Gezonde Gewoontes.

 

Testimonials

In de beleveniskas wordt ook ingezoomd op mensen die door een gezonde leefstijl medicijnen hebben kunnen vervangen of beter gerevalideerd zijn, waaronder de projecten Greenhabit bij hartpatiënten en Van Pillen naar Paprika (Huisartsen project in Rotterdam).

De invulling van de beleveniskas werd tot stand gebracht door samenwerking tussen GLastuinbouw Nederland, SIGN / GreenHabit, GFH onder leiding van Maurice Wubben.

     

gepubliceerd: 2022-04-12 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp