Living Lab geopend

In het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk worden, op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), bewerkingen en experimenten met biomassa gedaan. Het lab werd donderdag 23 september officieel geopend door Adri Bom-Lemstra (voorzitter SIGN) en Matthijs Dijkshoorn (commercieel directeur Dijkshoorn Recycling). Bom-Lemstra: “Waar verschillende sectoren bij elkaar komen, ontstaan de mooiste innovaties.”

SIGN werkt samen met Dijkshoorn Recycling aan hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen in het lab op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50% van de kosten worden gedekt. Op deze locatie wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. In het Living Lab is een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.

Ervaringen in het lab

Voor de openingshandeling, waarbij ruim zestig bezoekers aanwezig waren, toonde Rob van Hove (Dior Bouw) een bouwsysteem dat voor 75% uit tuinbouwreststromen bestaat. De gebruikte paprikastengels zijn bij Dijkshoorn Recycling gedroogd en gemalen. Jan Willem van de Groep (kwartiermaker van de Buyer group biobased bouwmaterialen) liet de vele voordelen van biobased bouwmaterialen zien. Charl Goossens van laurierkwekerij GOVA deelde afsluitend zijn ervaringen met hoogwaardige extracten, zoals laurierextract voor drop.

Presentatie Peter Oei - Opening Living Lab

Presentatie Rob van Hove - Affordable Biobased Building System

Presentatie Charl Goossens - Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw

Presentatie Jan Willem van de Groep - De achtvoudige winst van Biobased Bouwen

SIGN werkt zelf in het Living Lab met jonge vormgevers, studenten van de Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen, die volgend jaar op de Floriade te zien zijn. Het gaat om gekweekte vliegtuigstoelen van mycelium (in samenwerking met Airbus, Wilkhahn), fraaie geluidswerende wandsystemen, biobased drijflichamen met waterzuiverende planten en plafonds met ‘vegan mushroom leather’.

Het Living Lab is een onderdeel van het SIGN-programma Circulaire Tuinbouw, dat met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot stand is gekomen. SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt voor het Living Lab in deze regio samen met Greenport West-Holland.

Foto’s:

 

Het Living Lab

Voorzitter Adri Bom-Lemstra opent Living Lab. De letters Living Lab bestaan uit mycelium composiet, die met verschillende coatings zijn bedekt om de houdbaarheid in de open lucht te toetsen.    

gepubliceerd: 2021-09-27 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

VacatureVacature
Gedetacheerd
vanuit min. LNV

Email Dewi Hartkamp