Grootste myceliumproject bij Beyond

Het grootste myceliumproject van 2020 staat bij Beyond Chrysant in Hoek van Holland. De akoestische wand van veertien meter lang en vier meter hoog is gemaakt van  myceliumcomposiet van reststromen uit de land- en tuinbouw, zoals chrysantenstengels en hennep. Die reststromen zijn op de kwekerij gestoomd en geënt met het mycelium van de Gesteelde lakzwam. Beyond Chrysant heeft het project uitgevoerd samen met Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en Colllective, een startup van drie creatieve studenten. De wand verbetert de akoestiek met 8 dB: de medewerkers hebben daardoor een prettigere arbeidsomgeving. Bijzonder aan het project is het ‘biophilic design’ in een technische omgeving.

Het inzetten van reststromen voor hoogwaardige toepassingen is een belangrijk onderdeel van het programma Circulaire tuinbouw. Beyond heeft eerder papier laten maken van de chrysantenstengels en er lopen experimenten om meststoffen terug te winnen. In het voorjaar van 2020 experimenteerde SIGN met geperste chrysantenvezels en gedroogde paprikaknoesten als voedingsbodem voor paddenstoelen. Hiervan zijn grote lampen gekweekt (140 cm in doorsnee), die op de Floriade in Almere te zien zullen zijn.

Ondertussen installeerde Beyond een verwerkingsmachine voor de chrysanten, die geoogste stelen sorteert en op de juiste lengte afknipt. De machine produceerde geluid, dat in de hal met betonnen vloer alle kanten op weerkaatste. Akoestisch adviseur Jeroen Besteman (Stille verzet) adviseerde Beyond Chrysant een wand te plaatsen die het geluid blokkeert. SIGN stelde voor die wand te maken van de reststromen van de kwekerij, bestaande uit demontabele dozen van mycelium.

Over meer circulaire initiatieven van SIGN leest u in de SIGNaal Beyond Circulair.

Productie met Colllective

Nehis Osagie (uit Nederland), Dominik Einfalt (Oostenrijk) en Andy Cartier (Frankrijk) vormen samen Colllective; ze leerden elkaar kennen bij het kunstenaarscollectief Mediamatic, waar ze in het Clean Lab aan projecten van SIGN werkten. De drie studenten ontwierpen een eerste serie dozen van dertig bij zestig centimeter met een golvende vorm. De golven diffunderen geluid in verschillende richtingen. Het mycelium neemt de vorm aan van de ruimte waarin het groeit. Chrysantenstengels en hennep vormen de voedingsbodem voor het mycelium; deze zijn eerst gesteriliseerd door ze te stomen. Eens per jaar stoomt Beyond Chrysant de bodem en legt daarvoor een stoomzeil over de bodem. De chrysantenstengels en het hennep zijn onder het stoomzeil gelegd om ze te steriliseren. Na het afkoelen zijn ze geënt met het mycelium van de paddenstoel en direct in de houten kistjes gevuld. De eerste serie mislukte helaas doordat een hittegolf de temperatuur te sterk liet oplopen. De volgende serie doorgroeide wel goed en is gedroogd in de kas. Deze gegolfde blokken vormen de onderste laag van de akoestische muur. Een tweede serie blokken is met een oplopende hoek vormgegeven in een grotere maat (120 cm bij 30 cm bij gemiddeld 12 cm dikte) en deze dunnere blokken zijn ingezet voor de bovenste delen van de wand. Medewerkers van Beyond Chrysant ondersteunden bij het productieproces en het bevestigen van de panelen.

Colllective heeft de smaak te pakken en werkt nu aan het SIGN project Growing airplanes: het kweken van vliegtuigonderdelen op reststromen van de tuinbouw.

 Neem contact op met Peter Oei voor meer informatie.

gepubliceerd: 2021-01-08 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

VacatureVacature
Gedetacheerd
vanuit min. LNV

Email Dewi Hartkamp