SIGN innovaties op Floriade Expo 2022

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en Floriade Expo 2022 werken samen aan de realisatie van innovatieve projecten tijdens en in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling. Sjaak van der Tak (SIGN) en Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 BV, hebben recent de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Zowel in aanloop naar Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zijn deze innovaties al zichtbaar. Zoals de Sky garden, een circulaire ontmoetingsruimte vervaardigd van reststromen uit de tuinbouw, twee educatieve speeltuinen en biobased kroonluchters. Voor de entreegebouwen van de Floriade nam SIGN het initiatief voor een challenge, in samenwerking met het ministerie van LNV: ontwikkel een modulair en circulair bouwsysteem met reststromen uit de tuinbouw.

Sjaak van der Tak, voorzitter SIGN: “Floriade is de enige wereldtuinbouwexpositie die Nederland rijk is. Laat je verwonderen door de wereld van gezondheid en geluk, die onze sector de wereld te bieden heeft.”

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V. “We zijn verheugd samen te werken met SIGN, een strategische innovator ter versterking van de tuinbouw. Met het thema Growing Green Cities inspireren wij bezoekers om groener en gezonder te leven. Dit sluit naadloos aan op de thema’s van SIGN en de projecten die we samen initiëren. Zo willen we een entreegebouw realiseren als test-case met nieuwe biobased circulaire bouwmaterialen en biogrondstoffen en hangen er lampen van mycelium in het Growing Pavilion. We stimuleren samen de ontwikkeling van biobased en circulaire producten.”

SIGN en Floriade werken aan de volgende innovatieve projecten

  • Circulaire ontmoetingsruimte Sky Garden

Met groene innovaties, die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen. Sky Garden bestaat uit panelen die gevuld zijn met oesterzwamsubstraat van kwekerij Verbruggen en is gerealiseerd door de startup Fungalogic. Meer informatie over Sky garden? Klik hier.

  • Biobased kroonluchters en lampen van mycelium

Lampen op basis van reststromen uit de tuinbouw voor het Growing Pavilion dat al tijdens Floriade Preview te zien is.

  • Entreegebouwen voor Floriade met een circulair en modulair bouwconcept op basis van tuinbouwreststromen.
Hiervoor is recent een challenge geopend. Inschrijven kan tot eind juli.
 
  • Educatieve speeltuinen

Hier ervaren kinderen op een speelse manier hoe de glastuinbouw biologische bestrijders en hommels inzet voor duurzame productie van groenten en bloemen.

Myceliumlamp voor groene wand in de Sky garden. Foto: Maurice Mikkers

 

Educatieve speeltuin. Foto: Acacia Robinia Nederland

 

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland

SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt aan tuinbouwoplossingen voor maatschappelijke opgaven en cross-sectorale innovaties in agrofood, gezondheid, bouw, recreatie en meer. Dit doet zij in alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

www.innovatieglastuinbouw.nl

Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Het thema is Growing Green Cities. De Nederlandse tuinbouw presenteert, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Naar verwachting bezoeken twee miljoen nationale en internationale gasten de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het Floriadeterrein ligt aan het Weerwater, aan de A6, nabij het centrum van Almere en op korte reisafstand van Amsterdam en Schiphol.
www.floriade.com

 

gepubliceerd: 2020-07-15 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp