Boominnovaties 4 Fietspad van de toekomst

Op woensdag 4 maart pitcht het samenwerkingsverband tussen Ebben boomkwekerij, SIGN en Keypoint Consultancy aan de jury de opzet van een  boominnovatie plan langs het fietspad van de toekomst. Voor een veiliger, confortabeler en duurzamer fietspad tussen Utrecht en Wageningen. Er zijn 9 andere nominaties vanuit het bedrijfsleven. De prijs is €50.000,- ontwikkelbudget. Op 9 maart is de uitslag.

Boominnovatie de boomveer

Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie. Een boomveer weegt daardoor maar één tiende van het gewicht van een boom in de bodem, zo’n 400 kilo in plaats van 4000. Boomveren krijgen de ruimte om maximaal te bewegen in de wind. Ze worden niet met hun kluit vastgehouden door zware volumes, maar innovatief in een lichte en sterke constructie of met een boombeugel die nauwelijks ruimte vraagt. De beweging in de wind wekt boomstroom op dat in eerste instantie wordt gebruikt om de boom zelfvoorzienend te maken. Dat wil zeggen dat de boom zelf zorgt voor zijn water- en nutriëntenhuishouding. In tweede instantie wordt boomstroom benut voor fietspadsignalering of het opladen van fietsen. Onze boominnovatie ondersteunt de ambitie om een veilig, windluw, functioneel, onderhoudsvrij, attractief en toekomstbestendig fietspad te ontwikkelen. Dat goed is voor mensen, planten en dieren.

gepubliceerd: 2020-03-04 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp