SIGN versterkt de sector
|
In de afgelopen perioden hebben we grensverleggende innovaties ontwikkeld, die de sector en overheid opgepakt hebben. Bekende voorbeelden van resultaten uit het programma 2020 (periode 2002 – 2005) zijn: Kas als Energiebron, Tuinbouw Innovatieagenda Flowers & Food, De Drijvende kas, Tuinbouw Cluster Academie, TuinbouwInnovatie Fonds, Intelligente keten in intelligente kas, Van logistieke draaischijf naar servicenetwerk, Coolboxx / Fresh Corridor, Versparken, en Schoon - veilig - gezond.
De tweede periode van Glastuinbouw 2020 (2006-2008) heeft initiatieven zoals Zonneterp, Kas voor elke woonwijk, Datagarden (koppeling ICT en tuinbouw), Schoon product- schoon vervoerd, Therapeutische eiwitten, Algen, Glasparel Zuidplaspolder, Villa Flora en Bouwen met Groen en Glas opgeleverd.
In de derde periode - programma Glastuinbouw 2030 (2009 – medio 2011) – zijn voor 6 speerpunten concepten ontwikkeld die deels zijn overgenomen door andere partijen: Wikiplant, Afval is voedsel, Energieagenda vraagt nieuw bodembeleid, Planthotel, Parels in het landschap (op gebiedsniveau), Nieuwe transactie en logistieke systemen in de sierteelt, en Landmarkt in de kas.
Een aantal nieuwe concepten zijn ontwikkeld maar nog niet in de praktijk gerealiseerd: Work is Gaming (Glaswerkt), Stadsglas, Nieuwe lichtgewicht drijvende kassen, Medicijnen uit de kas, Innovatielandschap, Polydome.
Kanttekening
Ger Vos, directeur innovatieNetwerk
'De beoordeling van de impact van SIGN concepten en kanttekening is afhankelijk van de verwachtingen die men heeft. Je kunt denken aan het realiseren van een pilot, naar de praktijk brengen van een concept of om een wezenlijke verandering in denken en doen binnen de sector op lange termijn. Is het laatste het geval dan moeten we een aantal zaken voor ogen houden:
Financieel rendement van SIGN
Voor elke euro die SIGN investeert, investeren andere financiers minimaal even veel in projecten van SIGN. Bovendien zorgt SIGN op projectniveau actief voor cofinanciering in de orde 30-100 duizend euro per project. Bijvoorbeeld banken (Rabobank: BGG scholenproject, algen), provincies (Utrecht: vergassing riet), bedrijven (Parthenon: Datacenter), en instellingen (NVF: medicijnen uit de kas). Op de langere termijn investeren partijen vele malen meer dan SIGN aan conceptontwikkeling heeft uitgegeven. Denk aan Villa Flora, bedrijfsinvesteringen in algeninstallaties, Coolboxxcontainers of infrastructuur voor warmte opslag en transport bij een Datacenter of energyweb. Bij realisatie gaat het vaak om tientallen miljoenen per project.