Groen moet je doen!
Biodiversiteit in de kasomgeving
Groen moet je doen! Biodiversiteit is een complex en samenhangend geheel dat zelfs met kleine ingrepen de goede kant op kan bewegen. Dat bleek uit de presentatie van student Luc Recourt over biodiversiteit. In opdracht van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) doet hij onderzoek naar het verbeteren van biodiversiteit in glastuinbouwgebieden. Recourt studeert Toegepaste biologie aan Aeres in Ede. De mbo-student inventariseert tijdens zijn stage beschikbare monitoringsprotocollen, hoe het gesteld is met de biodiversiteit in glastuinbouwgebieden en hoe die biodiversiteit gestimuleerd kan worden. Gewapend met (schep)netten en een zeef – metingen op een aantal locaties in het tuinbouwgebied Oostland. “Er is veel Engels raaigras in glastuinbouwgebieden. Dat ziet er groen uit, maar op mijn opleiding noemen we dat ‘een groene woestijn’. Op Engels raaigras krijgen andere gewassen bijna geen kans.”
Biodiversiteit en waterkwaliteit
Groen moet je doen! In de vijver voor succulentenkwekerij Ovata in Bleiswijk zijn 6 ecologische vlotten te water gelaten. Studenten van Lentiz | MBO Oostland verkennen de komende maanden het effect daarvan op de biodiversiteit in en rond de vijver. Daarnaast vinden metingen plaats van de waterkwaliteit. Dit project is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en het Practoraat Circulaire Tuinbouw. In dit project werken ondernemers, onderzoek en onderwijs samen als Fieldlab Biodiversiteit en waterkwaliteit. Zo krijgen ondernemers de kans te innoveren met kennis vanuit het onderzoek en hebben studenten de ruimte om te experimenteren. Voor een toekomstbestendige glastuinbouw is biodiversiteit een belangrijk thema. Het gaat daarbij niet alleen om biodiversiteit in en om de kas, maar ook om de combinatie van biodiversiteit en oppervlaktewaterkwaliteit. Aquatische biodiversiteit De ecologische vlotten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en beplant met inheemse bloeiende planten met een gespreide bloei. Doel is dat de vlotten daarmee een diversiteit aan insecten aantrekken. Daarmee bevorderen ze de biodiversiteit in en rond een open water. ‘Aquatische biodiversiteit’ heet deze aanpak. De vlotten hebben ook een positief effect op waterkwaliteit doordat zij nutriënten en chemicaliën kunnen opnemen en op het waterleven. SIGN startte enkele jaren geleden met de ontwikkeling van ecologische vlotten, destijds in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Waterschap Vallei en Veluwe. Ook in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Steenbergen is ervaring opgedaan met eco-vlotten. Deze ervaringen worden nu in de kasomgeving toegepast.
Healthy snacks
Groen moet je doen! Eet jij vaak iets tussendoor? En grijp je dan snel naar een ongezonde snack? Omdat we tegenwoordig maar liefst 8 eetmomenten hebben, die veelal ook buitenshuis plaatsvinden, is het belangrijk tussendoortjes gezonder te maken. Om die reden hebben we in samenwerking met studenten van de TU Delft een aantal concepten bedacht voor ‘gezonde koelkasten’. In Europa bestaan er al een aantal van deze innovatieve slimme koelkastconcepten met ultra-verse producten – zoals Healthy Fridge. Deze zie je helaas nog beperkt, zelfs op de meest logische locaties zoals high-end kantoren, professionele sportopleidingen en ziekenhuizen is het nog geen vast onderdeel van het assortiment. In Nederland associëren consumenten snacken vaak met ongezonde tussendoortjes, dat kan anders, dat kan beter. Met "#doeheteensanders" wil SIGN deze verandering stimuleren.
Waterzuivering met drijflichamen
Groen moet je doen! In samenwerking met SIGN onderzocht Hazel van Waijjen (WUR) voor Waterschap Vallei en Veluwe het effect op de waterkwaliteit van drijflichamen met drie verschillende plantensoorten. SIGN ontwierp en produceerde hiervoor drijflichamen van reststromen met mycelium. Conclusie: Riet en Liesgras hebben een goede waterzuiverende werking; naast stikstof breken ze ook medicijnen af. Mycelium drijflichamen met tuinbouwreststromen breken echter zelf ook langzaam af, waardoor er weer nutriënten in het water terecht kunnen komen. Een oplossing daarvoor is om drijflichamen van kurk of jute te gebruiken, mineraal arme restromen te gebruiken of het mycelium te stabiliseren zodat het veel langer meegaat. Het Waterschap gaat het onderzoek in 2023 continueren.
Circulair verpakken Beyond Chrysant
Groen moet je doen! In 2020 is SIGN gestart met het innovatieprogramma Circulaire Tuinbouw 2020-2025. Dit open innovatieprogramma stimuleert circulair ondernemerschap, de ontwikkeling van nieuwe ketens en het organiseren van markt. Uiteraard is er een belangrijke rol weggelegd voor teeltbedrijven zelf. Ondernemer Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant legt uit waarom hij naast efficiënt telen en goed werkgeverschap experimenteert met duurzaam verpakken.
Het Living Lab
Het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk werd op initiatief van SIGN op 23 september geopend. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen willen laten onderzoeken, kunnen in het lab op schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50% van de kosten worden gedekt. Op deze locatie wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. Op deze locatie werkt SIGN zelf met jonge vormgevers, studenten van de Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen, die volgend jaar op de Floriade te zien zijn.
Growing airplanes
Over het gebruik van reststromen uit de tuinbouw voor de fabricage van hoogwaardige lichtgewicht interieurdelen voor de vliegtuig- en autoindustrie.
Oproep verduurzaming meststoffen
SIGN videoboodschap 'verduurzaming meststoffensector' voor de talkshow 'Het eerlijke gesprek over kunstmest' op 28 september 2020.
Circulaire Tuinbouw: A million friends
Over de circulaire tuinbouw, het gebruik van reststromen en biostimulanten met bacteriën - A Million Friends - die de weerbaarheid van planten kan vergroten.
Circulaire Tuinbouw: Verwerking reststromen sierteelt
Sierteelt reststromen wordt op locatie geperst tot perssap voor fermentatie naar meststof en bodemverbetering en vezels voor composieten, textiel en meer.
van Pillen naar Paprika's (groentehoudende huisarts)
In dit programma worden patienten in achterstandswijken o.a. via een 40-tal huisartspraktijken en supermarktsafaris gestimuleerd om gezonder- meer groente en fruit- te eten. Rond 75 huisartsen, praktijk ondersteuners en diëtisten kregen eerst een nascholing van de Vereniging Arts en Leefstijl over hoe leefstijl ingezet kan worden voor chronische ziekten zoals type 2 diabetes. Als onderdeel van de nascholing werd er samen gekookt. Daarna hebben 75 mensen meegedaan aan Mijn Eet Experiment om zelf te ervaren hoe het is om vers en onbewerkt te eten en alle praktijken kregen 6 maanden lang elke week snackgroenten voor patiënten en medewerkers. Als onderdeel van het programma organiseerde Stichting Voeding Leeft ook Supermarkt safari’s in samenwerking met HRC diëtisten, waar diëtisten rondleiding gaven in een supermarkt om te bespreken wat wel en niet geschikt is om te eten voor mensen met type 2 diabetes. Stichting Voeding Leeft voert het project uit op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland en Fonds Achterstandswijken Rotterdam.
Building Biomass Heroes conferentie Dutch Food Week
Samen bouwen aan een Circulaire toekomst.
Zowel de bouwsector als de tuinbouw hebben grote ambities voor een circulaire toekomst. In eerste instantie lijken de sectoren mijlenver uit elkaar te liggen, maar in de praktijk zijn er al tal van verbindingen. Hoe kunnen we gezamenlijk de circulaire ambities realiseren. Een film impressie van de keynotes, pitches en discussie tafels van de conferentie Building Business with Biomass Heroes gehouden 9 oktober 2019.
Luchtzuiverende plantsystemen (bijeenkomst onderzoek)
In opdracht van SIGN heeft TNO onderzoek verricht naar de effectiviteit van diverse luchtzuiverende (plant)systemen in kantoren. In deze Groen moet je doen film een korte impressie van de bijeenkomst waarvoor SIGN diverse partijen en onderzoeken bijeen bracht om deze te bespreken.
Zie ook het nieuws item over "Moderne plantsystemen effectief tegen fijn stof".
Circulaire akoestische belmeubels
Op menig kantoortuin is de vraag naar belruimten groot. De werkplek van de toekomst gebruikt alleen nog natuurlijke en hernieuwbare materialen. Stichting SIGN ontwikkelde met Fungalogic akoestische panelen van ‘’growing materials’’, gekweekte materialen waarin tuinbouwreststromen verwerkt zijn. In de akoestische belcellen combineren we deze nieuwe materialen met levend groen, voor een gezond binnenklimaat.
SIGN werkt in het programma Circulaire Tuinbouw samen aan circulaire toepassingen voor vezels en perssap. De vezels dienen als grondstof voor papier, bouwmateriaal of textiel; in het perssap zitten nutriënten, mineralen en reinigingsmiddelen.
Greennest Play: groenbeleving
SIGN ontwikkelt een plan voor het Greennest Experience & Hotel in Park 21, nabij Hoofddorp. Op deze locatie komt een hotel, kwekerij, restaurant en de educatieve speeltuin Greennest Play. In een kas van 1750 m2 kunnen kinderen naar hartenlust klimmen en klauteren tussen spannende speeltoestellen. Naar verwachting kan de omgevingsvergunning voor het hele terrein medio 2020 ingediend worden. Alle activiteiten op het terrein moeten bijdragen aan twee doelen: gezond eten met producten uit de tuinbouw en inspireren met groen.
Skygarden paviljoen
Korte video impressie van het SIGN project SKY Garden, waarbij met reststromen uit de tuinbouw een circulair vergaderpaviljoen is gekweekt en groene innovaties te zien zijn.
Nationale Conferentie Circulaire Economie
Een volle Fokker terminal met meer dan 700 mensen luisterde op 21 februari aandachtig naar de lancering van het uitvoeringsprogramma Circulaire economie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemde tijdens het evenement ook het innovatieproject Circulaire kas: "Verwaarding van reststromen" van SIGN als lichtend voorbeeld. Meststoffen, bodemverbeteraars en ook (bouw)materialen van reststromen.
Het Groene Tijdperk: vitale werkplekken
Over gezonde werkplekken en het effect van groen op de werkplek. Ons brein is evolutionair aangepast aan de natuur en niet in vierkante betonnen kantoorruimtes. Met groen brengen we de natuur binnen. Groen geeft rust en helpt ons fit, creatief en gelukkig te zijn in ons stenen tijdperk. https://www.natuurlijkwerkt.nl